tisdag 20 september 2016

Magnetism

Idag arbetade vi vidare med vårt arbete om material och deras egenskaper. Vi jobbar nu med magnetism.
Eleverna gick verkligen in för uppgiften att ta reda på magnetiska och omagnetiska saker i skolan. Ibland blev de riktigt förvånade över saker som inte reagerade som de trodde från början.







Det är spännande att vi verkligen kan känna magnetismens krafter så starkt!


Vi avslutade lektionen med att se en film om magnetism och lära oss lite om hur atomerna och elektronerna är placerade i magnetiska material. 



måndag 19 september 2016

Jämföra vikt på matematiken

På fredagens bildlektion fick klassen jämföra vikter. Till sin hjälp fick de en påsen med sand som vägde 1 kg. De skulle sen ta reda på om olika saker var lättare eller tyngre än 1 kg.



Bildlektion med färgtryck

På veckans bildlektion fick eleverna pröva på bildtryck med sina fingrar. De skulle tolka en rönnbärskvist. Uppskattad uppgift som gav fantastiskt resultat!




Det blir spännande färger på händerna när vi trycker med färg och sen tvättar oss!



Olympiad i elljusspåret

I tisdags hade hela skolan olympiad i elljusspåret. Eleverna arbetade i tolv grupper vid sex olika stationer runt spåret. Solen sken på oss alla och vi hade en härlig dag i skogen!


Just den här stationen gick ut på att gruppen skulle komma ihåg föremålen och säga dem till gruppledaren när sakerna var övertäckta. Rekordet blev 18/20!

Solsken på åsen

Under ett utomhuspass på åsen fick grupper av eleverna varsin alfabetsduk. De skulle sen fylla den med saker från naturen som börjar på bokstäverna. Klurigt och spännande!



Vi hittade även vackra svampar som vi försökte låta stå orörda. 



söndag 11 september 2016

Veckoutvärdering i Lilla gul

I fredags diskuterade vi vad vi tränade oss på genom att skriva utvärderingarna i Lilla gul. Eleverna kunde sätta ord på följande fem/sex olika träningsmöjligheter.


Jag märker nu snabbt hur allt fler av eleverna vill skriva och förklara mer om sin vecka. Det känns kul! När de visar sina texter för mig eller Mona pratar vi med dem om det är något speciellt som de har lyckats bra med och något som kanske kan förbättras. 



Det finns möjlighet att skriva sin text på dator ibland. Fortfarande är det viktigt att träna handmotoriken och bokstavsformen. Vi tittar också lite extra på de bokstäver som ska skrivas "ner i källaren". 





Bänkbok med uppgift

Förra veckan gick jag igenom hur en bokrecension fungerar med eleverna. Tanken är nu att de någon gång i månaden själva skriver en bokrecension när de läst ut en bänkbok. Vi har gått igenom begrepp som; författare, illustratör, kapitel, karaktär mm. Vi diskuterade även om en bok kan vara både rolig och läskig eller spännande och knasig.


torsdag 8 september 2016

Nya aktivitetskort

Nu har vi till elevernas glädje bytt ut alla våra gamla aktivitetskort till nya fräscha med texten skriven i gemener istället för versaler.



Var hittar vi karaktärerna?

Idag började vi arbeta med ett läs och skrivprojekt. Vi startade med att inventera vilka karaktärer eleverna kommer i kontakt med och vilka olika medier de använder hemma.
Vi sammanställde först en mindmapp över medierna.


Efter det fick eleverna skriva ner tre karaktärer som de tycker om ifrån böcker, serier, filmer, tv-program eller spel. 


Slutligen berättade eleverna vilka spelsidor de möter karaktärer på. Det var många saker som eleverna fick förklara för mig inom spelutbudet!


Arbetet kommer att leda vidare till ett skrivprojekt där eleverna arbetar i grupper med en av sina favorit karaktärer. 






Alfabetet på åsen

Idag promenerade vi iväg till åsen i strålande solsken men något bitande kyla. Temperaturen steg dock snabbt och solen värmde gott!
Idag skulle eleverna få prova några nya alfabetsdukar i en övning. Uppgiften vara att samla saker, djur och växter från naturen och placera i rutsystemet på rätt bokstav. Vilken tur att vi lärde oss känna igen ängsklockan förra gången!





Vi kommer att prova det här på lite olika ställen både utomhus och inomhus så får vi se vilka bokstäver vi kan fylla. 
Eleverna hade lite jobbigt med att få bärfisar, nyckelpigor, myror, syrsor och vårtbitare att stanna vid sina bokstäver!




Som vanligt är det gott med en matsäck efter jobbet!



Vi hittade också många vackra svampar, både ätliga och oätliga tror vi. 







onsdag 7 september 2016

Statisk elektricitet så det rör sig

Vi har nu arbetat med statisk elektricitet och funderat lite på vad det är och vad som händer. Vi började med att se en film om olika sorts elektricitet. I slutet av filmen fick vi ett uppdrag att fundera hur en ballong kan påverka pappersbitar på ett bord.


Vi diskuterade hur vi kunde variera pappersbitarna och eleverna kom fram till följande:
  • olika tjockt papper
  • olika stora pappersbitar
  • olika färg på pappret
  • remsor av pappret
Efter den gemensamma diskussionen påbörjades undersökningen där eleverna först funderade på vad de trodde skulle hända. 




När vi sammanfattade vårt experiment märkte vi att vi inte hade provat att knyckla ihop något papper. Vi provade då det gemensamt. 


Lektionen avslutades med att vi sammanfattade resultatet på tavlan. Det var kul att höra elevernas funderingar och vad de kommit fram till.