lördag 22 oktober 2016

Vikingarnas världsbild

Nu är vi i full gång med vårt område om "Nordisk och antik mytologi". Vi har sett på filmer om värdens skapelse och gudar, hjältar och monster. Vi har idag börjat bygga en miniatyr av vikingarnas världsbild i klassrummet. Eleverna kämpade med att tillverka massor av byggstenar av trolldeg till murarna som ska omge delar av världen.





 Efter det målade de grunden till de olika delarna, Asgård, Midgård, Utgård och havet runt världen. Det ska bli spännande att se resultatet!






Nallen är resklar

Nu är vår nalle döpt och resklar. Precis som i vår läsebok har nallen naturligtvis med sig en diamantring i sin ficka på ryggen. Han heter Kickers-Björn och kommer imorgon att åka med oss till Biotopia. Vi hoppas sen att någon hittar honom och tar med honom på äventyr! 


Mosaikmålning med matolja

I onsdags fick eleverna måla mandala med oljepastellkritor. 




Idag penslade de baksidan av sina mandala med matolja. Många elever häpnade av att pappret blev genomskinligt när matoljan ströks på. 


Nu pryder de vårat fönster i korridoren och vi väntar bara på en solig dag för att se full effekt av det genomskinliga resultatet! 


När vi ändå var igång och pryder korridoren satte vi upp våra rönnbärsbilder som vi gjort tidigare med tryckteknik.




Pokémon ger oss skrivkramp

Idag skrev Mona och jag en berättelse med eleverna. Till elevernas lycka var det pokémon som vi skulle skriva om! 




Eleverna fortsatte sen att skriva i grupper med tre elever i varje. Eleverna skrev sen in texterna i ett litet häfte så att vi får en egen liten sagosamling! De enda kraven under uppgiften vara att alla pokémon skulle flytta in i vår värld och ingen fick dö. 







Joggingdag vid ån

Årets joggingdag blev otroligt lyckad! Eleverna i klass 1-5 sprang runt en fin skogsbana vid ån.


Under dagens mattelektion räknade vi ihop hela klassens varv genom att tänka lite smart. Vi lyckades samla ihop 141 varv tillsammans! 
Med hjälp av att rita upp 3/4 kilometrar på en tallinje kom vi fram till att om varje varv var 0,75 km så behöver vi springa fyra varv för att komma 3 km. Sen behövde vi bara göra "fyra-hopp" fram till 141 och därefter lika många "tre-hopp". Vi sprang 10,6 km och det motsvarar sträckan till Globen! Helt otroligt!

 

torsdag 6 oktober 2016

Lekar på åsen

Idag gick vi mot åsen i dimma och minusgrader. Medan solen steg upp ökade temperaturen och vi hade det riktigt behagligt!
Idag jobbade vi med lekar, Pepparkakskull, Katt & råtta och Vänliga tunneln. Det är många förmågor som tränas i lekar; samarbete, turtagning, lyssnande, att följa regler, respekt, verbal förmåga och naturligtvis har vi roligt samtidigt! Arbetspasset avslutades med att eleverna fick säga något från Vänliga tunneln som fick deras hjärta att bli lite större och lite varmare. 



Under leken hittade eleverna en insekt som liknade en vandrande pinne!


På hemvägen skrämde jag klassen lite med att dra en "brännässla" över min kind. Oj, vilket liv det blev! Naturligtvis berättade jag sen skillnaden mellan vitplister och brännässla. Eleverna fick jämföra bladen och känna på Vitplistern. Vi konstaterade att brännässlans blad är lite mörkare gröna än vitplisterns som också har sina vita blommor som sitter i en krans runt stjälken precis ovanför bladen. 



Sopsortering i regn

Idag begav vi oss iväg mot sopsorteringen i ett stilande höstregn. Väl framme pratade vi en del om hur sopor hanterats förr i tiden och hur de hanteras idag. Jag ställde frågan om varför vi sorterar våra sopor och fick många kloka svar:
  • vi kan göra nya saker av soporna
  • vi måste spara på träden
  • jorden mår bättre om vi är noga med soporna
Eleverna fick sen välja något ur min egen lilla sophög och sortera den på rätt ställe. Vissa saker behöver man dela på burken och locket eller korken om de är gjorde i olika material. 











Vi fikade på kullen bredvid brandstationen och sen blev det fri lek i dungen vid skolan. 

Ljudlig musiklektion

På musiklektionen idag jobbade vi med rytmik och slaginstrument. Eleverna fick prova tamburin, maracas, bongotrumma, xylofoner och gurka. 





Vi övade oss att spela i olika takter, starkt och svagt, snabbt och långsamt och till olika sånger. 
En rolig och svängig musiklektion!

Bra start på läsläxan

I tisdags hade vi vårt första tillfälle med läsläxan. Eleverna arbetade i grupper med 3-4 elever i varje. De turades om att läsa texten tillsammans och sen funderade de över tre frågor i gruppen:
  • Hittade ni några kluriga ord
  • Hittade ni några sammansatta ord
  • Känner du igen dig i något som händer i texten?



Vi sammanställde resultatet tillsammans i slutet av lektionen.
Det märks verkligen stora framsteg i elevernas läsutveckling från förra terminen! 

Färgrik färglära och färgcirkel

Idag arbetade vi med grundfärgerna blå, röd och gul. Eleverna fick blanda grundfärgerna för att få fram sekundärfärgerna orange, grön och lila. Vi kommer att använda färgproverna för att göra egna färgcirklar nästa lektion. 


Lektion 2 fortsatte vi att arbeta med våra sekundärfärger. Eleverna monterade ihop sin egen färgcirkel med sekundärfärgerna. Det gällde att hålla tungan rätt i mun när färgerna skulle limmas på rätt ställe i färgcirkeln.